قیمه نثار از لذیذ ترین و اصیل ترین غذاهای شهر قزوین به شمار می آید .
این غذای مجلسی طعم خوشمزه ای دارد و همچنین بسیار خوش عطر و بو است.
هم به لحاظ زیبایی ظاهری چشم نواز است و هم طعم به یاد ماندنی و مطبوع آن از ذهن خارج نمی گردد .
در اصل این غذا از برنج و گوشت گوسفندی اعلاء و خلال بادام و پسته و پیازداغ درست میشود. اما بعضی افراد با مرغ هم می پزند که طعم آن هم مطبوع است .
قیمه نثار را در گویش عامیانه به غلط قیمه نساء می خوانند .
ادویه قیمه نثار:
در قزوین ادویهای موجود است به نام ادویه مخصوص قیمه نثار که اگر بتوانید نوع مرغوب آن را پیدا کنید، خوراک شما بینهایت خوش عطر میشود .
این ادویه ترکیبی از گل سرخ ، دارچین ، زیره ، زنجبیل ، هل ،میخک و … به تناسب خاص می باشد .
ادویه نثار را برای پلوهای دیگر از جمله عدس پلو هم استفاده کرد .
این خوراک درگذشته جزو خوراکهای تشریفاتی محسوب میشد و در عروسیها هم به عنوان شام عروسی همراه با سبزی خوردن سرو می کردند .
گوشت را بشویید و سپس روی تخته آشپزخانه آن را به قطعات مساوی کوچک ( قیمه ای ) خرد کنید.
خلال پسته و بادام را در گلاب بخیسانید .
پوست پرتقال را خلال کرده و برای اینکه تلخی آن گرفته شود ، مقداری در آب بجوشانید .
بر اساس ذائقه می توانید خلال پوست پرتقال را حذف کنید ، اما در ترکیب قیمه نثار اصیل قزوینی حتما پوست پرتقال وجود دارد .
پیاز ها را خلالی و نازک خرد کنید و با کمی روغن تفت دهید تا طلایی شوند. حجم پیاز باید زیاد باشد .
پس از طلایی شدن پیازها گوشت خرد شده را به آن اضافه کنید و کمی زردچوبه اضافه کنید تا رنگ و عطر بهتری بگیرد.
سپس صبر کنید تا گوشت ها مقداری سرخ شوند و رنگ آن ها تغییر کند.
سپس رب گوجه را اضافه کنید و کمی با گوشت تفت دهید تا از حالت خامی بیرون بیاید .
سپس ادویه قیمه نثار را اضافه کنید و همراه گوشت و رب تفت دهید . گوشت را روی شعله ی ملایم تفت دهید .
این کار باعث می شود خورشت قیمه نثار آبدار باقی بماند .
سه لیوان آب به گوشت اضافه کنید و اجازه دهید گوشت ها کاملا بپزد و ترد شود .
وقتی گوشت پخته شد ، نمک را اضافه کنید و اجازه دهید مخلوط گوشت قیمه نثار کم آب شود .
خورشت قیمه نثار باید غلیظ و جا افتاده باشد .
قیمه نثار غذایی است که همراه برنج سرو می شود.
ابتدا در یک قابلمه آب بریزید و بر روی اجاق گاز بگذارید سپس به آن نمک اضافه کنید و بگذارید آب به جوش بیاید.
بعد از به جوش آمدن آب، برنج را به قابلمه اضافه کنید و حدود 5 دقیقه به آن فرصت دهید تا بپزد.
بعد از گذشت این زمان کمی از برنج را امتحان کنید و ببین که آیا پخته است یا خیر.
در صورت مناسب بودن آن را آبکش کنید.
سپس قابلمه را بشویید و کف آن را چرب کنید.
اگر تمایل داشتید یک سیب زمینی را پوست بکنید و حلقه حلقه در کف قابلمه بچینید تا ته دیگ سیب زمینی داشته باشید یا نان بچینید تا ده دیگ معمولی داشته باشید.
برنج را در قابلمه بریزید سپس در قابلمه را بگذارید و میزان حرارت را افزایش دهید تا ابتدا بخار کند و بعد از آن حرارت را کم کنید و از یک شعله پخش کن هم استفاده کنید.
یک دم کن روی درب قابلمه قرار دهید و نیم ساعت صبر کنید تا برنج دم بکشد .
در حالی که برنج در حال پختن است ،در تابه ای مناسب کمی کره بریزید زرشک را به همراه پودر قند را به آن اضافه کنید و با هم کاملا مخلوط کنید.
خلال پوست پرتقال ، خلال بادام و خلال پسته را به زرشک اضافه کنید .
دقت کنید که زرشک را زیاد حرارت ندهید چون ممکن است که زرشک ها بسوزند، یک حرارت کوچک برای زرشک ها کافی است تا فقط نرم شوند.
زعفران را دم کنید .
زمانی که برنج دم کشید ، یک بشقاب از آن را جدا کنید و بقیه برنج را در یک دیس مناسب بکشید و کمی کره آب شده روی آن بریزید .
مخلوط گوشت قیمه نثار را وسط برنج بریزید .
سپس یک بشقاب برنج جدا شده را با زعفران دم کرده و خلال ها و زرشک تفت داده شده مخلوط کنید .
سپس به کمک نثار آماده شده روی دیس برنج و گوشت را به زیبایی تزیین کنید.
می توانید برای تهیه قیمه نثار مخلوط گوشت را لا به لای برنج سرو کنید.
منبع: aronfoods